Hej jaki framework PHP możecie polecić? Najlepiej jakiś szybki w którym można zbudować jakiś duży serwis internetowy. Na razie bawię się w ZEND, oraz Yii. W tym drugim piszesię całkiem przyjemnie.
słyszałem że symfony to kobyła jest :D, że bardzo cachuje... ;P
Ostatnio edytowany przez cieniu (2012-05-03 18:28:40)
Ja ze swojej strony polecam framework Kohana [http://kohanaframework.org/] (kohanaframework.org) - bardzo lekki i prosty, a jednocześnie z olbrzymimi możliwościami. Kohana to fork CodeIgniter'a [http://codeigniter.com/] (również polecam) nastawiony na pełne OOP w php5 (czego brak + archaizmy CodeIgniterowi właśnie przeszkadzały). Sporo wtyczek, bardzo łatwy deploy później.
Obydwa są proste do nauczenia, niewielkie, szybkie i z całkiem niezłym community. Dokumentacja Kohany jeszcze niewielka (stale rośnie), ale z powodzeniem można podglądać tą z CodeIgniter'a (a ta z kolei jest bardzo obszerna).
Zależy jaką aplikację piszesz i w czym jesteś zaznajomiony. Framework na pewno nie zwolni cię ze znajomości php;), + każdego trzeba framework'a się chociaż trochę poduczyć zanim się zacznie coś pisać. Zend to kobyła i trzeba poświęcić sporo czasu na naukę. Plusy Zenda to np. monstrualna ilość rozszerzeń i gotowców. Symfony 2 (faktycznie, w porównaniu z 2jką jest niebo a ziemia jeśli chodzi o prędkość) nie każdemu podejdzie i również wymaga sporego czasu na naukę. Dla tego obydwa raczej bym skreślił, z tym że zaznaczam - to moje subiektywne podejście.
Jak siedziałeś w RubyOnRails to możesz spróbować któregoś z klonów pod php - CakePHP, Akelos, PHPOnTrax itp. Jeżeli aplikacja ma mieć jakieś ajaxowe pierdoły też warto by obczaić framework pod tym kątem.
Każdy z nowoczesnych frameworków do aplikacji webowych właściwie oferuje podobne rzeczy - solidny podział na MVC, przyspieszenie pisanie aplikacji, filozofia DRY (dont repeat yourself) i np. jakiegoś ORM'a. Z tym, że każdy robi to troszeczkę inaczej :D
Ostatnio edytowany przez th0 (2012-05-04 17:35:46)
Użytkownik
CakePHP polecam na razie najprzyjemniejszy jakiego używałem.
Powiem wam, że zacząłem przygodę z Yii Framework, jest jak na razie wystarczający na moje potrzeby i łatwo się tworzy. Do tego ładna dokumentacja częściowo spolszczona:) Ale dzięki za podpowiedzi. Do tej pory bardziej strukturalnie pisałem ale OOP mnie mocniej przekonało.